Diefstal van vaartuigen
Een groot deel van Nederland bestaat uit water: meren, plassen, grachten, kanalen, etc. Steeds meer mensen hebben een motorboot, sloep of ander vaartuig. Waarschijnlijk inherent aan de toename van vaartuigen, worden er de laatste jaren steeds meer boten én buitenboordmotoren gestolen.
Tips om diefstal van uw boot of buitenboordmotor te voorkomen
Registreer uw boot/buitenboordmotor
Op het moment dat uw boot of buitenboordmotor toch gestolen wordt, is het handig als u een gedetailleerde omschrijving kan geven. Het komt nog te vaak voor dat iemand aangifte doet, maar niet voldoende informatie kan geven over het vaartuig of de motor. We adviseren u om een registratiekaart in te vullen, dan heeft u altijd alle gegevens bij de hand. De politie kan zo sneller starten met opsporen en de kans is groter dat uw gestolen boot of motor weer wordt getraceerd. Vul daarom direct de registratiekaart in. Zie volgend blad.
Er is ook een applicatie die u kunt downloaden en invullen op uw smartphone: iTunes app.
Maak een foto van uw eigendommen
Naast het registreren van uw boot en/of buitenboordmotor raden we u aan ook een foto van uw boot te maken. Sla de foto digitaal op zodat u de foto snel naar de politie kan sturen op het moment dat de boot/ buitenboordmotor gestolen is. Heeft uw boot bijzondere kenmerken, zet dan ook deze specifieke kenmerken op de foto.
Zo volledig mogelijk aangifte doen
Op het moment dat u aangifte doet, wil de politie zoveel mogelijk van de gestolen boot/ buitenboordmotor weten. Dat verhoogt de kans dat de boot of buitenboordmotor getraceerd kan worden. Zorg dat u de volgende gegevens bij de hand heeft:
Verdachte situaties?
Een laatste tip: waarschuw de politie altijd als u iets verdachts ziet om en rond jachthavens of aanmeerpunten. Bel 0900-8844 (lokaal tarief) of bij een heterdaadsituatie 1-1-2. Schroom niet om te bellen. Havenmeesters, booteigenaren en politie kunnen op die manier samenwerken om diefstal te voorkomen. Liever een keer te veel gebeld, dan te weinig.