Watersportvereniging Wolphaartsdijk en de Nederlandse  Klassenorganisatie van de RS500 organiseerden dit jaar het wereldkampioenschap in Bruinisse van 4 tot 9 augustus 2024. Een fantastisch evenement waaraan 58 boten deelnamen. Het evenement werd gesponsord door de Provincie Zeeland, Gemeente Schouwen Duiveland, Kuiper verzekeringen, Carbonmasts, Rooster, Aquavitesse, RSsailing en jachthaven Bruinisse. 
 
Er waren een heleboel vrijwilligers van onze watersportvereniging en van de Klassenorganisatie aanwezig om dit mogelijk te maken.  
Er was gevraagd in de Vaan nieuwsbrief om zich beschikbaar te stellen als startschip en er meldde zich één boot. Deze mensen, heel enthousiast wilden hun boot en tijd beschikbaar stellen om dit evenement mogelijk te maken. Helaas overviel motorpech hen en was het niet mogelijk om dit schip in te zetten. De paniek was best wel groot, een dag voor de wedstrijden, maar de botenverhuur van Aquavitesse was zo vriendelijk om een boot beschikbaar te stellen, die anders voor de verhuur was.

Op zondag werd er een oefenrace gevaren, zodat deelnemers, wedstrijdleiding, boeienboten, resqueboten en coaches zich klaar konden maken voor de laatste check up en het verkennen van het wedstrijdgebied. 
Het was goed weer en de vooruitzichten voor de week waren ook goed. 
Ik maakte deze kampioenschappen voor de eerste keer mee vanaf het startschip, waar mijn taak het bijhouden van de windrichting en snelheid, het noteren van valse starts en andere calamiteiten en finishlijsten was. 
Het is een hele toer om een trapezoïde baan (met een inner- en outerloop) er goed in te leggen ten opzichte van de wind, want een race waarbij je geen keuzes kan maken om over bakboord of stuurboord aan kunt komen varen wordt een kamelenrace genoemd, dat wordt alleen maar achter elkaar aan varen. Men moest naar de boven boei, rond, afhankelijk van de groep waarin je start rond de innerloop of de outerloop gate, terug naar boven en dan weer door de gate en dan rond de beneden boei en dan finishen bij ons start/finishschip. De baan wordt gebouwd door zeer deskundige mensen, die hun posities en afstand tot het startschip goed kenbaar kunnen maken over de portofoon. Maar alles komt neer op het beslissende moment dat het startschip goed ligt en er ruimte genoeg is voor de baan en de richting van de wind en de boven boei klopt. Wanneer er veel windschiftingen zijn is het moeilijk om deze beslissing te maken en moeten we soms weer het startschip verleggen omdat de koers wijzigt en begint het bouwen van de baan van voren af aan. 
Tot slot werd het contrastart en -finish schip erin gelegd, omdat je vanuit het startschip soms tegen de zon in de nummers van de te vroeg gestarte boten niet kunt zien en zij wel en om vergissingen bij het finishen uit te sluiten door de lijsten te vergelijken. 

Aan wedstrijdleider onze ‘eigen’ Marcol de Klerk, die werd bijgestaan door Marc Gijzel de taak om alles in goede banen te leiden. 

Ik vond het een fantastische ervaring om mee te maken en kan het elke wedstrijdzeiler aanraden om eens een keer als vrijwilliger mee te gaan, daar leer je heel veel van. De deelnemers kwamen uit Engeland, Italië, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Zweden, Zwitserland, Estland, België en Nederland.
Vanuit onze haven deden Lars en Rens van Dartel, Martijn Walrave met Lotte Spee en Brennan Wilkes met Kim van der Maaden mee. Lars werd 21e, Brennan 29e en Martijn 45e, een prachtige prestatie. Laten we hopen, dat ze in de toekomst met wat meer ervaring, stapjes hoger kunnen klimmen. 

Er waren rescue boten mee, die moeten zorgen dat de deelnemers veilig van en naar de haven gaan en zorgen dat er hulp geboden wordt als er mensen omslaan bij te veel wind of schade hebben. 

Natuurlijk zijn er bij zo’n evenement juryboten op het water, die kunnen controleren of alles volgens de geldende regels wordt gezeild.
Ook op de wal zijn er een heleboel vrijwilligers werkzaam:

  • De Beach master, die moet zorgen dat alle deelnemers op tijd kunnen vertrekken vanaf het strand en ze ook weer op vangen als ze terug ‘thuis’ komen. 
  • De dames die de uitslagen elke dag netjes verwerken. 
  • En dan last but not least de dames van de catering, die zorgen dat iedereen op tijd kan ontbijten. Die voor een traktatie zorgen als je terug na de wedstrijd binnen komt van bolussen, tot broodjes worst en zelfs verse eigen gebakken wafels zag ik voorbijkomen en ook heb geproefd. Heerlijk hoor! 

’s Avonds na het eten was er elke avond een avondprogramma, van barbecue, internationale avond, mosselen eten tot de populaire Dutch evening op donderdag, ook dit werd weer verzorgd door vrijwilligers. 
Dit programma heb ik niet mee kunnen maken omdat ik elke avond naar huis ging om de poezen eten te geven en ze weer netjes binnen te laten en uiteraard even te rusten. Na een week met bijna geen wind en gelukkig ook wat meer wind tot een flinke bries met flinke uitschieters tot windkracht 7 op vrijdag hebben we de boel netjes en met voldoening af kunnen sluiten. 

Ik vergeet bijna te vermelden, dat er ook nog heel veel materiaal dat gebruikt moest worden, van rubberboten tot startvlaggen, boeien en ankers naar de locatie in Bruinisse gebracht moesten worden en ook allemaal weer teruggebracht zijn naar Wolphaartsdijk.

Kortom een hele operatie en dan is het fijn als je waardering krijgt van de deelnemers en van de klassenorganisatie in de vorm van een prachtig herdenkingsbord voor in het clubhuis. Het bestuur was vertegenwoordigd door Martin Gijzel. Een beetje meer belangstelling is altijd welkom zeker bij zo’n evenement, dat onder onze WSVW-verenigingsvlag gevaren wordt.

Heel veel bewondering voor onze wedstrijdleiding, koel en standvastig, en alle vrijwilligers, die hieraan deelgenomen hebben. Tot slot de prachtige foto’s zijn van Yvonne Mosterd de fotograaf op het startschip.

Groetjes, Leni Dominicus.